söndag 25 mars 2012

Vilken kändisparad det var på Treater




Sarah Dawn Finer i vacker långkläning var en alla kändisar som samlades på Intiman vid Odenplan igår.

Den politiske skribenten Göran Rosenberg såg jag också i vimlet. Det var säkert fler kändisar än icke-kändisar.

Johan Ehrenberg som är chef på ETC-tidningen såg jag sitta på allra främsta raden.

En av de berömda bokhororna såg jag också.

Oj vad jag skrattade, den var riktigt rolig. Josephine Bornebusch som spelar den där coola snygga dryga tjejen i Solsidan var med och liksom: Erik Johansson, Maria Kulle, Johan Rheborg, Vanna Rosenberg och Johan Ulvesson.

Kan knappast bli roligare än så.


Recensioner av föreställningen i Kulturbloggen och i Teatermagasinet och i Speedos popblogg.

torsdag 15 mars 2012

Hurra bort med äcklig cigarettrök

Hurra det blir nog förbjudet att förpesta luften för andra människor.
Härligt att slippa få rök på sig medan man väntar på bussar och tåg.
Hoppas det blir förbjudet för grannarna att stå på balkongen och röka så det kommer in rökluften i vår lägenhet.

På sommaren kan jag inte ha fönstret öppet för grannarnas rök kommer in.


Att röka är idiotiskt. Läste om något riktigt tragiskt i Aftonbladet:
Snus och cigaretter för över 5 000 kronor i månaden. Biltvättar för 1 600. En vinkyl, trots att de inte har något egentligt vinintresse.
Det var vad småbarns­föräldrarna Martin Andersson, 31, och Madeleine Lewenhagen, 20, i Nacka i södra Stockholm valde att spendera sina magra inkomster på.

----
Sorgligt.

Relaterat:
Aftonbladet och Kulturbloggen och Svenska Dagbladet.

torsdag 8 mars 2012

Min favoritplats när jag läser


Jag läser helst när jag sitter på pendeltåget. Pendeltåget är nämligen den tråkigaste plats jag vet, då gör jag allt jag kan för att slippa se omgivningen.

Det här är mitt svar på Utmaningen i Kulturbloggen.

Alla snackar om Ranelid - men det är väl Sara Li som gör låten, eller?

Sara Li som sjunger och dansar i låten Mirakel där författaren Björn Ranelid pratar om sin syn på kärleken är i final i Melodifestivalen.
Senaste dagarna har en del snackat om att låten skulle kunna diskas, eftersom en del av orden och fraserna finns nerskrivna i olika böcker och dikter av Björn Ranelid.

Nu tror jag inte han blir diskad. Enligt Expressen kommer han inte att bli det.


Det är den internationella kvinnodagen idag. Vi borde ha sådana dagar alla dagar. Det är ju inte klokt till exempel hur alla fortfarande mest tänker på männen i de flesta situationerna.

Ta Ranelids låt som ett exempel. Det är ju minst lika mycket Sara Lis låt. Varför snackar medier och bloggar inte om henne?


söndag 4 mars 2012

Slöja är inte för kvinnans skull




Vilken fascinerande dans jag såg igår. Jag var på Dansens Hus och såg Manta med fransk-tunisiskta Héla Fattoumi.

Vad får kvinnor att dölja sin kropp och sitt ansikte för världen? Dansaren och koreografen Héla Fattoumi köpte en heltäckande slöja för att ta reda på saken. Experimentet blev föreställningen Manta, ett verk dedikerad till alla kvinnor som är tvingade att bära plagget – och som lider under det.



När hon hade på sig slöjan såg man så tydligt hur hela hennes liv begränsades. Hon gick långsamt och kunde inte hoppa hopprep.

Kom inte och säg att slöjan är till för kvinnans frihets skull. Det är ett som är säkert.

I slutet på föreställningen stod dansaren i jeans och glittrig röd kort jacka och högklackade skor och sjung att det är männens värld. Jag gissar att det skulle betyda att också västerländska klädseln är något vi tvingas ha för männens skull. Men det håller jag verkligen inte med om. Ingen tvingas någon att gå i högklackade skor. Alla passar inte i det och det kommer ingen polis och tar dig om du inte går i högklackade skor. Men om du går på gatan i Iran utan att vara täckt med slöja, gissa vad som händer då?

Jag tycker det är läskigt att om man säger sådan då säger alla att man är islamofob. Då tycker jag alla som tycker det är rätt att tvinga kvinnor att gå i slöja själva ska bära slöja i minst ett år. Förresten varför är det bara kvinnor som måste bära sådana kläder? Vad är det för jämställt med det?




Fler som skrivit om föreställningen: Kulturbloggen och Kulturnyheterna.

fredag 2 mars 2012

Yippi - La Cage aux Folles kommer till Stockholm i september





La Cage aux Folles har premiär i Stockholm 13 september.
Gissa vem som absolut inte tänker missa den premiären.

Önskar jag var så känd som Blondinbella så jag blev bjuden på galapremiären. Men vanlig premiär får duga, nu vet jag vad jag ska säga till pappa att han måste fixa. Så det så.


Jag älskade filmen The Birdcag med Robin Williams. Det är ju samma berättelse.

En vacker berättelse om kärlek och om att få vara som man är, att få vara den man är.
Det får man inte alltid i Sverige idag precis.

Här är flera som skrivit om La Cage aux Folles:

Aftonbladet och Kulturbloggen och Teatermagasinet.

lördag 25 februari 2012

Ska Statens kulturråd ge pengar till politisk teater?

Jag följde med min pojkvän till en teater i Gubbängen. Teatern heter Moment:teater och de hade gjort en pjäs av Spöksonaten.

Jag minns när vi läste den pjäsen i gymnasiet. Den är läskigt, som om man är i en spökvärld. Otäck.

Men nu var det inte särskilt otäckt. Det var istället politik.

Regissören gillar inte Moderaterna, det är tydligt. Den gubben i pjäsen som heter Hummel och ska föreställa den elaka boven såg ut som Reinfeldt, så där kal på huvudet och ögon som en hund och så talade han så snällt.

Fast jag håller inte med Nya Spöksonatens regissör. Jag tycker inte det är fel att vi unga får lära oss att vi måste kämpa.

Okey, om samhället ska ha en massa bidrag åt människor som inte jobbar: vad kostar allt sådant, undrar jag. Hur tänker den där regissören. Alltså på allvar: är det något fel att lära unga att kämpa?

Okey, om man blir sjuk eller så, då ska det finnas hjälp - men först och främst är det väl bra om alla verkligen försöker utbilda sig och göra bra ifrån sig, vara duktiga. Är det något fel att försöka lära unga människor det?


I alla fall var teatern väldigt politisk, rena valpropagandan. Jag såg att teatern från pengar av både Statens Kulturråd och Stockholms kulturförvaltning. Ska våra skattemedel gå till politisk teater? Då ska dom väl inte klaga, när en borgerlig kommun och ett borgerligt land ger pengar till sådan teater? De försörjer sig ju på skattepengar.

Jag har hittat två som recenserat den föreställningen:
Kulturbloggen och Teatermagasinet.