torsdag 28 april 2011

Låt dom feta betala

Javisst, de som är feta borde betala skatt för de kostar samhället mycket. De får knäskador, hjärtinfarkt och så vidare.

Det är väl jättebra att de får betala extra skatt.

Sedan kan vi väl ha extra skatt till alla som röker. För oj vad de kostar oss.

Alla som dricker alkohol borde få en särskild skatt.

De kostar samhället massor.

Och sedan borde alla som mobbar andra människor få betala extra skatt. Tänk vad många som mår dåligt hela sina liv för att de blev mobbade - och vad det måste kosta samhället.

Hur ska vi sedan övervaka att alla betalar rätt skatt? Tja vi har ju redan några övervakningssystem som FRA sköter om.

Vi får väl införa ännu mer bevakning av alla medborgare.

Här skriver Svenska Dagbladet om fettskatten:
Omkring dubbelt så många tioåringar har hög vikt i dag jämfört med i mitten av 1980-talet, extrakilon som de bär med sig in i vuxenlivet. Lättillgänglig och billig mat samt en teknisk utveckling som lett till ett mer stillasittande liv pekas ut som faktorer bakom viktökningen.

Förutom lidandet för den enskilde för övervikt med sig samhällskostnader. Kostnaden för offentliga sektorn, i form av vård och socialförsäkringar på grund av fetma, har beräknats till 15 miljarder kronor 2003, en siffra som kan öka med mellan 40 och drygt 80 procent till 2020, enligt rapporten.


Mer i Expressen och hos Kulturbloggen.

söndag 24 april 2011

Pest eller kolera - högklackat eller kommunistisk tvångströja




Fakta om den kinesiska dansföreställningen Shen Yun från Kinabloggen:
Shen Yun Performing Arts grundades i New York 2006 och i programmet för dess föreställning i år står det att det grundades med syftet att återupprätta Kinas sanna och gudomligt inspirerande kulturarv. Sedan dess har dans- och musikkompaniet sammanfört dansare, koreografer, sångare och musiker av toppklass från hela världen. De skapar varje år en helt ny produktion med målsättningen att erbjuda publiken en oförglömlig upplevelse.

Leeishai Lemish, en av värdarna för föreställningarna i Stockholm berättar i en tidning att det är tack vare att kompositörer och koreografer befinner sig utanför Kina de har friheten att återuppliva kinesiska traditioner, vilket tyvärr inte går i dagens Kina.
Leeshai säger i tidningen att Shen Yuns uppdrag är att väcka upp den femtusenåriga, mycket rika kinesiska kultur som till stora delar gått förlorad under kommunistpartiets välde, särskilt den andliga kärnan i kulturen.


Det är som att välja mellan pest och kolera.

Alla kvinnor i årets föreställning är graciösa, vän och vacka - men mesiga. Männen däremot, deras roller är mycket roligare och innehåller både bus och kamp och hjältemod.
Så för att slippa kommunismens förtryck går artisterna tillbaka till ett gammalt samhälle där kvinnor inte är jämställda med männen.

Andra som bloggar om föreställningen:
Kulturbloggen: Från föreställningen av Shen Yun – kinesisk dans och musik på Cirkus
och Teatermagasinet och så Chang Weng.

Mamma bloggar om soppdiet

Nu har mamma börjat blogga hos Chang Weng.
Och hennes första inlägg handlar om det hon är expert på: bantningsmetoder med soppor.

Mamma kan det mesta om dåliga bantningsmetoder.

Massor av medier skriver om några riktiga hemska fall som blivit svårt sjuka genom de där soppmetoderna:
Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Rapport i TV och Dagens Nyheter.



Kulturbloggen har också bloggat om soppbantning.

torsdag 21 april 2011

Jonas Gardell och Mark Levengood gick i pausen på premiären av Anna Karenina




Anna Karenina hade premiär på stadsteatern i Stockholm. Det är en rätt tung pjäs, inte något för den som vill ha det lättsamt.
Det är en sorglig historia dessutom, om en kvinna som överger sin man och son för att hon blir huvudlöst förälskad i en typ som egentligen bara utnyttjar henne.

För mig som gillar vackra kläder var det ingen höjdarföreställningen. En underbar rosa balklänning finns med, utöver det har alla mest moderna kläder av idag - och mest av fritidsstil och jeans. Fotografen till bilden där uppe heter Carl Thorborg.

Nå, gissa vilka som satt strax framför mig på premiären? Jonas Gardell, komikern, och hans man Mark Levengood.
Speciellt Jonas Gardell verkar inte gilla föreställningen. Under första akten satt han mest och pillade på sin iphone. Efter paus var hans och hans makes stolar tomma.


Här är en recension jag hittat av Anna Karenina.

lördag 2 april 2011

Varför är snygga tjejer inte feminister?

'
Jag såg en fascinerande teaterföreställning igår, Subtales - arior från medelklassen, med en feministisk teatergrupp med nio kvinnor: Subfrau.

Föreställning var cool, de utmanade vad som är manligt och kvinnligt. En liten flicka på åtta år som ville vara superhjälte, kvinnor som spelar män ...

Men en lustig sak är publiken. Det syntes att det inte var en helt vanlig teaterföreställning vi var på väg in till. De satt en del ungdomar och väntade på att gå in. De såg inte direkt ut som de ungdomar jag brukar se på stan.
Tjejer som var kortklippta, hade pojkkläder på sig. De var väl söta för att de var så unga. En ung människa är väl alltid söt. Men om några år kommer de bara att se makabra ut.

Varför är aldrig snygga tjejer feminister?

Kanske är det så att så länge en kvinna är ung och vacker har hon snarare fördelar av de ojämställda samhället för en snygg tjej får lätt framgångar. Gubbsjuka chefer vill visa att de inte är gammaldags och de vill visa att de satsat på tjejer, det vill säga en ung snygg tjej märker inte av några svårigheter för att hon är kvinna.

Det är senare i livet hon märker det.

Kulturbloggen och Teatermagasinet har också bloggat om Subfrau.



Fotograf Malin Arnesson