lördag 2 april 2011

Varför är snygga tjejer inte feminister?

'
Jag såg en fascinerande teaterföreställning igår, Subtales - arior från medelklassen, med en feministisk teatergrupp med nio kvinnor: Subfrau.

Föreställning var cool, de utmanade vad som är manligt och kvinnligt. En liten flicka på åtta år som ville vara superhjälte, kvinnor som spelar män ...

Men en lustig sak är publiken. Det syntes att det inte var en helt vanlig teaterföreställning vi var på väg in till. De satt en del ungdomar och väntade på att gå in. De såg inte direkt ut som de ungdomar jag brukar se på stan.
Tjejer som var kortklippta, hade pojkkläder på sig. De var väl söta för att de var så unga. En ung människa är väl alltid söt. Men om några år kommer de bara att se makabra ut.

Varför är aldrig snygga tjejer feminister?

Kanske är det så att så länge en kvinna är ung och vacker har hon snarare fördelar av de ojämställda samhället för en snygg tjej får lätt framgångar. Gubbsjuka chefer vill visa att de inte är gammaldags och de vill visa att de satsat på tjejer, det vill säga en ung snygg tjej märker inte av några svårigheter för att hon är kvinna.

Det är senare i livet hon märker det.

Kulturbloggen och Teatermagasinet har också bloggat om Subfrau.



Fotograf Malin Arnesson

Inga kommentarer: