söndag 24 april 2011

Pest eller kolera - högklackat eller kommunistisk tvångströja




Fakta om den kinesiska dansföreställningen Shen Yun från Kinabloggen:
Shen Yun Performing Arts grundades i New York 2006 och i programmet för dess föreställning i år står det att det grundades med syftet att återupprätta Kinas sanna och gudomligt inspirerande kulturarv. Sedan dess har dans- och musikkompaniet sammanfört dansare, koreografer, sångare och musiker av toppklass från hela världen. De skapar varje år en helt ny produktion med målsättningen att erbjuda publiken en oförglömlig upplevelse.

Leeishai Lemish, en av värdarna för föreställningarna i Stockholm berättar i en tidning att det är tack vare att kompositörer och koreografer befinner sig utanför Kina de har friheten att återuppliva kinesiska traditioner, vilket tyvärr inte går i dagens Kina.
Leeshai säger i tidningen att Shen Yuns uppdrag är att väcka upp den femtusenåriga, mycket rika kinesiska kultur som till stora delar gått förlorad under kommunistpartiets välde, särskilt den andliga kärnan i kulturen.


Det är som att välja mellan pest och kolera.

Alla kvinnor i årets föreställning är graciösa, vän och vacka - men mesiga. Männen däremot, deras roller är mycket roligare och innehåller både bus och kamp och hjältemod.
Så för att slippa kommunismens förtryck går artisterna tillbaka till ett gammalt samhälle där kvinnor inte är jämställda med männen.

Andra som bloggar om föreställningen:
Kulturbloggen: Från föreställningen av Shen Yun – kinesisk dans och musik på Cirkus
och Teatermagasinet och så Chang Weng.

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej Sophie,
för mig betyder inte jämställdhet att alla måste vara likadana och göra likadant - att kvinnor måste bete sig som män och tvärt om. Idag ska kvinnor supa lika hårt som män, och alla män måste prata om känslor, annars är det inte jämställt.
När jämställdhetsdebatten går så långt som att somliga kräver att Herr Gårman på skylten vid övergångsstället måste ha kjol tycker jag att det hela har snedvridits. Om du är för jämställdhet, då borde det väl vara ok med en föreställning där kvinnorna för sig feminint och män är de som strider etc. Jämställdhet = frihet, eller?
//Amanda